klasszfil

Legutóbbi frissítés: 2018. 05. 03.

Kedves Hallgatók!

A Latin Tanszék

címmel rendszeres TDK-üléseket szervez.
A klasszfil céljairól és célközönségéről lásd alább!

 

Program (2018 tavasz)

A 2018. tavaszi félév első ülését március 26-án (hétfőn) 17.30-kor tartjuk az F épület 212-es termében. Ez alkalommal Nemes Szilvia ad elő Az augustusi remedium Tacitusnál (Tac. Ann. 1, 9, 4; Liv. praef. 8–9) címmel. Az előadás handoutja letölthető innen.

A félév második ülését április 9-én (hétfőn) 17.30-kor tartjuk az F épület 212-es termében, témája: Hogyan olvassunk adatbázist? Digitális szövegkorpuszok a klasszika-filológiában (Kozák Dániel vezetésével).

A félév harmadik ülését áprilius 24-én (kedden) 17.00-kor tartjuk az F épület 212-es termében. Ez alkalommal Kathrin Winter (Heidelberg) vendégelőadására kerül sor The world as cheese and representation. Everyday life and the meaning of the world in the Pseudo-Virgilian Moretum and Carlo Ginzburg’s The Cheese and the Worms címmel. (Letölthető az előadás absztraktja, valamint a Moretum latin szövege és fordítása.)

A félév negyedik ülését május 7-én (hétfőn) 17.30-kor tartjuk az F épület 212-es termében. Ez alkalommal két előadást hallgatunk meg: Dobos Barnáét A határhelyzetek poétikája. Callisto és Venus története a Fasti második énekében címmel (handout és absztrakt), valamint Kárpáti Bernadettét Egy másik Trója. A visszatérés lehetősége Szabó Magda A pillanat című regénye kapcsán címmel (handout).

A 2018 tavaszi félév plakátja (Kárpáti Bernadett munkája) pdf formátumban is letölthető innen.

A korábbi félévek programja itt olvasható.

 

Miért?

klasszfil célja, hogy minden résztvevőnek intellektuálisan hasznos és barátságos légkörű szakmai programot nyújtson; továbbá, hogy elősegítse a hallgatók tájékozódását a szakos kurzusokon nem tárgyalt antik szövegek, értelmezési módszerek és szakirodalom bemutatása és megvitatása révén. Célunk tehát, hogy ötleteket adjunk és lehetséges irányokat mutassunk az önálló tudományos munka megkezdéséhez, továbbá rendszeres lehetőséget biztosítsunk a készülő TDK-dolgozatok megvitatására is.

 

Kinek?

Várunk minden érdeklődő alap- és mesterszakos, illetve minoros hallgatót évfolyamtól függetlenül. A klasszfil nincs kurzusként meghirdetve, a szervező tanárok és a diákok egyaránt a szabadidejükben vesznek részt rajta, és nem kell senkinek kellemetlen következményektől tartania, ha nem tudott egy alkalomra alaposan felkészülni, vagy épp nem ismert fel egy ablativus absolutust. Ahhoz természetesen, hogy a beszélgetések minél eredményesebbek és tartalmasabbak legyenek, az szükséges, hogy legalábbis a jelenlevők többsége készüljön, illetve hozzon magával gondolatokat és kérdéseket.

 

Minden érdeklődőt várnak a szervezők:
Kozák Dániel és Krupp József